Möt Maija – ViewBase trainee

Möt Maija – ViewBase trainee

Maija kommer börja som trainee hos ViewBase i september 2020. Trainee-programmet är en del av Combined Excellence där Maija, tillsammans med andra traineer från olika företag inom koncernen, får en gemensam utbildning i modernt ledarskap och konsultrollen, under en 6-månaders period.

Vem är du, vill du berätta kort om dig själv och dina intressen?

Maija heter jag, en positiv och driven person som brinner för hållbarhet och digitala lösningar. Ursprungligen är jag från Stockholm men har de senaste fem åren bott i Göteborg där jag pluggat på Chalmers till civilingenjör inom IT med en hållbarhetsspecialisering. På fritiden älskar jag att träna, praktisera yoga eller umgås med vänner. Jag älskar även att resa och för att koppla av tittar jag på serier, läser eller tar promenader i skogen.

Vad var avgörande för att du valde ViewBase och Combined Exellence traineeprogram?

Under intervjuerna fick jag prata med många härliga människor som jag direkt kände att jag ville ha som kollegor eller chefer. Alla var lätta att prata med och jag fick ett bra intryck. ViewBase verksamhet med business intelligence är också något som jag tycker känns viktigt och framtidstänkande. Jag kommer få möjlighet att hjälpa företag ta insiktsfulla beslut, något jag kände kommer passa mig perfekt. Traineeprogrammet känns också roligt, där det normala arbetet kombineras med mer initial utbildning tillsammans med andra, det kändes som en perfekt start och ett bra upplägg.

Vad har du för långsiktiga mål och hur tror du att ViewBase kan hjälpa dig att uppnå dessa?

Jag vill göra världen till en bättre plats, med en framtid där alla kan leva och må bra. Genom ViewBase kan jag hjälpa företag och människor att ta insiktsfulla beslut, som möjliggör ett hållbart värde för alla intressenter till både ViewBase och kunder. ViewBase är ett perfekt ställe att börja på, med bra beslut drivna av insikter och långsiktigt tänk så kommer framtiden bli en bättre plats för alla.

Vilka förväntningar har du på traineeprogrammet och ViewBase som din kommande arbetsgivare?

Mina förväntningar är att lära mig massvis och få en bra start i arbetslivet efter studierna. Jag ser fram emot att utvecklas hos ViewBase med stöd från kollegor och chefer, men förväntar mig även att ständigt utmanas. Genom traineeprogrammet kommer jag även få träffa andra inom Combined Excellence, både andra traineer och också anställda på de andra bolagen. Genom det förväntar mig att få ett bredare kunskapsutbyte och nya kontakter.

Vilka kunskaper tror du att du besitter som ViewBase kommer dra nytta av?

Min kombination av IT och hållbarhet betyder att jag kan bidra med ett annorlunda perspektiv, viktigt för företag och för långsiktigt tänkande. Hållbarhet är vitalt för framtiden, och jag hoppas kunna hjälpa genom att använda mina kunskaper och applicera dem internt på ViewBase samt externt mot kunder som efterfrågar beslutstöd kring hållbarhet. Jag tror även att efterfrågan på min kompetens kommer växa i framtiden, och att jag då kan vara en ännu större tillgång för ViewBase.

Berätta kort om ditt exjobb, vad handlade det om?

I mitt exjobb kvantifierade vi flygets klimatpåverkan från inkommande resor av utlandsboende resenärer till Sverige, med fokus på turism och fritidsresor som är en klar majoritet av resorna. För att se framtidens klimatpåverkan gjorde vi även scenarier för hur inkommande turismen kan komma att utvecklas med påverkan från covid-19. Rapporten har blivit positivt mottagen och ska arbetas med under sommaren för att skickas till en vetenskaplig tidskrift, och förhoppningsvis publiceras.

Maija Happonen.