Marcus berättar om sitt trainee-år på ViewBase

Hej Marcus!

Du har nu gått ViewBase och CombinedX traineeprogram under 2021/22. Berätta lite mer, vad var det som gjorde att du sökte till programmet och just ViewBase?

 

-Anledningen till att jag sökte till CombinedX och traineeprogrammet var för att få en kickstart på min karriär som BI-konsult. Då jag inte hade speciellt mycket erfarenhet av vare sig programmering eller konsulting innan jag började här så kändes det väldigt bra att slussas in och varva utbildning med kundprojekt, för att få en stabil och trygg grund att stå på.

 

Hur har programmet varit upplagt?

-Vi har genomfört ett antal moduler, där alla traineer har träffats och varvat teori med nöje. Varje modul har haft ett eller en par specifika områden som de täcker, såsom ledarskap och kommunikation. Innehållet i dessa moduler har i många fall varit metoder och kunskap som har varit direkt användbart i rollen som konsult. Utöver den teoretiska aspekten i med traineeprogrammet har vi även varit omkring på många olika platser i Sverige, såsom Vildmarkshotellet på Kolmården och Sankt Jörgen spa i Göteborg, vilket har satt guldkant på programmet.

 

Vad tar du främst med dig från din tid som trainee?

-Alla personer som jag har träffat via programmet och alla roliga stunder vi har haft ihop när vi har åkt i väg på de olika modulerna. Det ger verkligen mersmak till arbetslivet att få träffa likasinnade människor och att få dela med sig av alla de saker man står inför.

 

Har du gjort något extra minnesvärt?

-Utan att gå allt för specifikt på ett projekt så var det ju självklart en milstolpe att få mer ansvar när det kommer till kundprojekt och känna att man gör skillnad för kundens vardag och att de är nöjda med vad man kan bidra med. Sen har ju pandemin tillfört att många kunder känner sig extra bekväma med att ta möten på distans, så att få möjligheten att äntligen träffa dem fysiskt var också ett tillfälle som jag hade längtat efter i rollen som konsult.

 

Varför skulle du rekommendera andra att söka?

-Om man, precis som jag, inte hade enorm erfarenhet av konsulting, utveckling eller andra kompetenser som många jobb kräver, tycker jag att man ska söka till traineeprogrammet. Det ger verkligen ett lugn och en säkerhet att du får utvecklas i den takt du behöver och att du inte behöver känna dig utelämnad på något vis. Utöver det får du även åka iväg och träffa andra människor som är i liknande sits som du själv, och dela många roliga och lärorika stunder tillsammans.

 

Nu när programmet är slut, vad har du för planer framöver?

-Då programmet har inneburit att jag som trainee slussats in i olika typer av kundprojekt går jag nu över i rollen som juniorkonsult. I verkligheten så är det ingen större skillnad i mitt dagliga arbete, men med tiden så kommer jag få möjligheten att få mer och mer ansvar. Tack vare det jag lärde mig under traineeprogrammet så känner jag mig även mer trygg i att jobba självständigt, även om jag alltid vet att jag har kollegor som stöttar mig när det behövs. Sen hoppas jag självklart att jag får träffa fler nya traineer och kollegor till framöver!

Vad innebär programmet?

Trainee-programmet på ViewBase är en del av koncernen CombinedX program där du tillsammans med traineer från andra företag inom koncernen får en gemensam utbildning i konsultrollen, självledarskap, affärsmannaskap och kommunikation under 6-månader. Under utbildningsprogrammet kommer du att tilldelas en mentor och delta i studiebesök, seminarier och samverkansaktiviteter som bygger på ditt professionella nätverk.